SE*Hot Thunderean´s website

Om Ocicaten

Socialt mönster

Ocicaten förväntas ha ett vilt uttryck; en grym look, nästan så du ryggar tillbaka lite, dock är den långt ifrån vild som man kan komma. Ocicaten har ett hundliknaden sätt, fast den är mycket social, intelligent och lättlärd. Den är mycket tillgiven sina tvåfotade familjemedlemmar, och är alltid med dig när du tvättar, tittar på TV, lagar mat mm.

Ocicaten är alltså social i sin natur och spenderar gärna tid med dig och andra människor. Ocicaten är en aktiv ras som alltid är lekfull och igång på upptåg vilket oftar får dig att skatta pga dess tokigheter. Ocicaten är lättlärd vilket gör att du kan lära den att apportera lära den att göra olika övningar om du tränar den. Du får räkna med att stängda dörrar öppnas, lika så gäller garderobsdörrar eller skåpsluckor. Flera oicater har tränats till att gå på toaletten, såsom du själv gör. Något som är både kostnadseffektivt och klimatsmart.

Bakgrund

År 1964 den ursprungliga Ocicat var det oväntade resultatet av en experimentell uppfödning som försökte åstadkomma en Aby - pekad siames.

Virginia Daly var en uppfödare från i Michigan som kände möjligheten att få den eftertraktade Aby med spottar och var villig att investera den tiden det skulleta att föda de två generationer som var nödvändigt.

Men en kattunge med gyllene fläckar var en överraskning! Mrs Dalys dotter föreslog att rasen skulle heta Ocicat , på grund av dess likhet till oceloten.

Tonga, den första Ocicat blev kastrerad och såldes som ett husdjur. När Detroittidningen publicerade den härliga prickiga katten läste genetikern, Dr Clyde Keeler denna och uttryckte sin önskan att få se en katt som skulle efterlikna en del av de försvunna vilda kattraserna, och uppmande uppfödare att producera fler Ocicats. Andra uppfödare följde Mrs Daly recept för att utveckla andra Ocicatlinjer med en bred genetisk bas.

Den första Ocicat att bli registrerad var 1966, och avancerade till Champion 1987. Sedan dess har flera uppnått Nationella och regionala vinner , eller Grand Championship status , och många fler har vunnit mästerskap. De kan nu ses på de flertalet utställningar.

Ursprungligen fanns det en enorm kontrovers om genetiken av arv i samband med den spottade mönstret . I de tidigare dagarna, trodde alla mönstrade katter att det fanns tre mönster : förkryssat ( Aby ) , makrill ( tiger randig ) eller klassisk ( fläckiga eller bullseye). De trodde då att spottade hade uppstått som en separat mönster. Dock har ytterligare undersökning visade att spottad är helt enkelt en modifierad mönster av det underliggande mönstret . I fallet med den Ocicat, är att den underliggande mönster som av en klassisk tabby. Makrill tabbies blev utslagen ur rasen tidigt , eftersom de inte gav önskad spottstorlek ( den tigré har smal striping). Den spottade mönster Ocicat, åtminstone på de bättre exemplen på rasen , är följaktligen MÄRKBART annorlunda från andra prickiga raser eller sorter . Det är mer dramatisk , och i allmänhet visar upp bullseye finns i det klassiska mönstret . Selektiv avel har flyttat detta mönster fram emot att skapa en katt med härligt mönster och dramatiska färger . Ocicats finns i många färger, alla dessa färger förknippas med de två fundament raser : tawny ( rödlätt ) , choklad, kanel , blå , lavendel , fawn , plus silver , ebenholts silver , choklad silver , kanel silver , blå silver , lavendel silver , och fawn silver från amerikanska korthår